Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Η απόσταση

"Η απόσταση"
Λίγα χρόνια πριν, όταν ανέλαβα το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΚΟΡΥΦΗ στο Αμύνταιο, ήμουν σε σκέψεις για το αν θα έπρεπε να παραμείνω στην τοποθεσία που βρίσκεται η ΚΟΡΥΦΗ μέχρι και σήμερα, Φιλελλήνων 10, στην κατηφόρα πίσω από το Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου. Μίλησα με γονείς που κατοικούσαν γύρω και κοντά σε εμάς, και με ικανοποίηση μου είπαν ότι "εμείς θα συνεχίσουμε εδώ". Αυτοί ήταν όμως μόνο οι μισοί από τους παλιούς μαθητές! Ήξερα ότι ήταν πολύ κρίσιμη εκείνη η πρώτη χρονιά και ότι έπρεπε να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας.

Δώσαμε τις εξετάσεις μας, πετύχαμε, και την επόμενη τα παιδιά όχι μόνο συνέχισαν σε εμάς γιατί μας εμπιστεύθηκαν αλλά σχεδόν διπλασιάστηκαν. Κάποιοι μας είπαν ότι εδώ που είναι "χωμένο" το φροντιστήριο, δεν είναι εύκολο να το βρείς. Άλλοι ότι είμασταν μακριά. Μακριά από τι; 2 λεπτά περπάτημα από το κέντρο! Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα, να μετράμε πάνω από 100 ανήλικους και ενήλικες μαθητές, από την πόλη μας αλλά και έξω από αυτή. Άνθρωποι που φέρνουν τα παιδιά τους από τα Βαλτόνερα, το Ξινό Νερό, τη Βεγόρα, τη Λεβαία, τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Αετό, το Λιμνοχώρι μέχρι και από την Κέλλη! Που μας εμπιστεύονται για αυτό που κάνουμε σωστά, για τις αξίες μας, για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, για τη σωστή διδασκαλία της γλώσσας, για την ειλικρίνεια και όχι μόνο για το αν είμαστε δίπλα στο σπίτι τους. Παιδάκια που διαβάζουν μόνα τους και δεν βλέπουν την ώρα να έρθουν στα Αγγλικά τους. Παιδιά που είχαν σταματήσει τα Αγγλικά, που είχαν μισήσει την ξένη γλώσσα, έρχονται σε εμάς με χαρά πλέον. Ενήλικες που φοβόντουσαν ή ντρεπόντουσαν να τα ξανααρχίσουν, τώρα προχωράνε και ολοκληρώνουν με διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνοντας να διαβάζουν, να καταλαβαίνουν και να γράφουν σωστά. 

Αυτά και αυτά λοιπόν με έκαναν να σκεφτώ ξανά τις προτεραιότητες του κάθε γονιού αλλά και το πώς θέλουμε εμείς να δουλεύουμε. Να συνεργαζόμαστε δηλαδή με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια διαφορετική εκπαίδευση. Που δίνουν σημασία στο "πώς" θα μάθει το παιδί τους κι όχι μόνο στο "τι". Και το πλεονέκτημα όταν βρίσκεσαι στην κέντρο απόκεντρο τοποθεσία είναι ότι αυτός ακριβώς ο γονιός που θέλει το καλύτερο θα σε φτάσει και θα σε βρει. Γιατί ξέρει ότι δεν είναι παντού το ίδιο, γιατί θα σε εμπιστευτεί για αυτό που πρεσβεύεις κι όχι γιατί είσαι κοντά στο σπίτι του, γιατί η επιλογή του ήταν θέμα κριτικής σκέψης κι όχι απλά τύχης. 

Γιατί στον δρόμο για την γνώση δεν μετράει η απόσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΡΥΦΗ - Τα Αγγλικά μας!