Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ιρλανδία Erasmus+ (φωτογραφίες)

Κάποιοι από τους μαθητές μας συμμετείχαν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στην Ιρλανδία. Ήταν μιά σπουδαία εμπειρία για παιδιά 15-18 ετών. Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο από άκρως ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και ξεναγήσεις, η φιλοξενία των Ιρλανδών ήταν απερίγραπτη και οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στα παιδιά των δύο χωρών πιστεύουμε οτι θα κρατήσουν για πολύυυυυυυυ καιρό. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι ένα μικρό μόνο δείγμα. Ευχαριστούμε πολύ τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας ΟΕΝΕΦ για την μοναδική ευκαιρία που μας έδωσε να ζήσουμε αυτή την υπέροχη εμπειρία. 

Σας παραθέτουμε μερικές από τις εντυπώσεις των παιδιών που συμμετείχαν.Λαζαρίδου Κωνσταντίνα: Αυτό το πρόγραμμα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής. Πιστεύω ότι είναι αδύνατον να περιγράψω αυτό που πέρασα μέσα σε λίγες γραμμές. 'Ήταν η πρώτη μου φορά που συμμετείχα σε τέτοιο πρόγραμμα και οι εντυπώσεις που έχω είναι μόνο θετικές. 'Ήταν μια εμπειρία που μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι άξιζε, για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα μας. Για μια βδομάδα μπορέσαμε να ζήσουμε με άλλους νέους της Ευρώπης, να ανταλλάξουμε στοιχεία της γλώσσας, του πολιτισμού και της κουλτούρας μας μέσα από δημιουργικά projects. Δημιουργήσαμε νέες φιλίες, με τις οποίες μοιραστήκαμε στιγμές και μοναδικά συναισθήματα. Προσωπικά, μέσα από την επαφή και επικοινωνία με άτομα από άλλη χώρα μου δόθηκε η δυνατότητα να αναδιαμορφώσω τις αντιλήψεις μου και να αναπτύξω γενικότερα την προσωπικότητα μου. Μέσα στις επτά αυτές μέρες μπορέσαμε όλοι μαζί να καταργήσουμε τις όποιες διαφορές μεταξύ μας και να τονίσουμε τον σεβασμό και την ισότητα απέναντι στον άλλον. Η ομάδα έδειξε από την πρώτη στιγμή τον δυναμικό αλλά και ευχάριστο χαρακτήρα της, με όλους να προσφέρουν το προσωπικό τους χρώμα τόσο στις εργασίες όσο και στον ελεύθερο χρόνο που είχαμε. 'Ετσι το Youth Exchange, έμεινε στις καρδιές και στις αναμνήσεις μας ως μοναδική εμπειρία, από την οποία, προσωπικά αποκόμισα πολλά πράγματα. Γι' αυτόν τον λόγο και εγώ με την σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Ο.Ε.ΝΕ.Φ και τους TRYS καθώς επίσης και τα παιδιά από Ελλάδα αλλά και Ιρλανδία για τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε...


Σερμπίνη Ζωή : Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων αποδείχθηκε μια από τις πιο σωστές επιλογές μου μέχρι στιγμής. Καταρχήν η Ιρλανδία ήταν μια πολύ όμορφη χώρα και οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλόξενοι. Τόσο με τα παιδιά από την Ιρλανδία όσο και με τα παιδιά από την Ελλάδα αναπτύξαμε καλές σχέσεις, ακόμα και φιλίες. Επιπλέον αφήσαμε πίσω στην Ελλάδα την καθημερινότητα μας και γνωρίσαμε έναν καινούριο τρόπο ζωής. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε αλλά και να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου. Επίσης ενδιαφέρον ήταν ότι γνωρίσαμε την κουλτούρα των Ιρλανδών, όπως τους χώρους τους, τη μουσική τους και τα παραδοσιακά τους φαγητά. Γενικά ήταν μια ωραία εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω ποτέ.


Κοσμίδης Θανάσης : Το καλοκαίρι αυτό έζησα μια από τις πιο ωραίες και πρωτόγνωρες εμπειρίες της ζωής μου. Ταξίδεψα σε μια πολύ όμορφη χώρα, την Ιρλανδία. Ένα ταξίδι που είχε πολλές ωραίες στιγμές. Μια από αυτές ήταν όταν γνωρίσαμε τα παιδιά της Ιρλανδίας τα οποία τα συμπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή. Από αυτό το ταξίδι κέρδισα πολλά και χρήσιμα  πράγματα όπως την βελτίωση των αγγλικών μου. Τέλος, αν μου δινόταν ξανά η ευκαιρία να ταξιδέψω με το πρόγραμμα αυτό, δεν θα έλεγα όχι.


Σταύρου Στάθης :  Το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών που έλαβε χώρα τον Αύγουστο ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για εμένα. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε τέτοιου είδους δραστηριότητα και οι εντυπώσεις που μου άφησε δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες! Ολόκληρη η εκδρομή ήταν φανταστική. Υπήρξαν βέβαια και κάποιες στιγμές που ξεχώρισαν, όπως η βόλτα μας στην πανέμορφη Ιρλανδική πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, οι ξεναγήσεις μας στα αξιοθέατα αλλά και η μέρα που μαγειρέψαμε και φάγαμε μαζί με τους Ιρλανδούς φίλους μας. Από τις πρώτες φορές που συναντηθήκαμε με το Ιρλανδικό group και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής μας στην χώρα τους, δεθήκαμε πολύ στενά και αναπτύξαμε πολύ φιλικές σχέσεις. Χαρακτηριστικό αποτελεί η στενοχώρια -και τα κλάματα- όλων μας όταν έφτασε η μέρα της αναχώρησης. Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε σε εμένα η επαφή που είχα με τον τόσο καλά "στημένο" οργανισμό των Ιρλανδών. Πιο συγκεκριμένα, μου άρεσαν πάρα πολύ τα άνετα και μεγάλα γραφεία τους, η ικανότητα και η προθυμία του προσωπικού τους, ο ενθουσιασμός και η συμμέτοχη των παιδιών καθώς και η τεράστια ποικιλία δραστηριοτήτων με τις οποίες ασχολούνταν. Τέλος, για εμένα ήταν μια μοναδική εμπειρία που μου έδωσε την ευκαιρία να εξασκήσω τα αγγλικά μου, να επισκεφτώ μια νέα χώρα, που δεν ήξερα τίποτα για αυτήν, να γνωρίσω τον πολιτισμό της αλλά και να κάνω σίγουρα πολλούς και καλούς φίλους!


Μωυσιάδης Γιώργος :  Η εκδρομή στην Ιρλανδία ήταν κάτι το οποίο κανονίστηκε από μέρος μου τελευταία στιγμή και πραγματικά αποτέλεσε την πιο δημιουργική εμπειρία που είχα την ευκαιρία να ζήσω φέτος. Το να γνωρίζεις ανθρώπους δημιουργικούς και γεμάτους  ενέργεια δεν μου συμβαίνει συχνά, σε αύτη την εκδρομή όμως τους γνώρισα . Τα παιδιά από την Ιρλανδία ,οι Φλωρινιώτες ακόμα και οι Αμυντιώτες που υποτίθεται ότι τους γνώριζα, όλοι με ενθουσίασαν με την σκέψη και τη συμμέτοχη τους. Λάτρεψα την ομαδική εργασία πραγματικά, ακόμα περισσότερο επειδή μου έλειπε και δεν υπήρχε στη ζωή μου πριν την εκδρομή. Έμαθα τι πάει να πει είμαστε ομάδα ,τι πάει να πει εργαζόμαστε με παθός γιατί έχουμε κοινούς σκοπούς και στόχους. Και τα θέματα όμως ήταν πράγματα που με απασχολούσαν καιρό τώρα όπως  youth stigma, mental health και ενα σωρό άλλοι προβληματισμοί που μέχρι τότε δεν είχα την ευκαιρία να αναπτύξω με τους γύρω μου. Η κουλτούρα τους έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο πιστεύω στον χαρακτήρα της εκδρομής. Εκτός από projects ταυτόχρονα μαθαίναμε  την Ιρλανδία και τους ανθρώπους της . Ένας ολόκληρος πολιτισμός για να τον ανακαλύψεις. Ένιωσα Ιρλανδός στη κουζίνα μαζί τους και δεν το λέω αστειευόμενος. Όταν γύριζα τα bacon και μάθαινα για την κουζίνα τους τότε ένιωσα πιο κοντά τους από ποτέ. 

Βοζινίδου Μάγδα : Αρχικά θα πω πως στην Ιρλανδία πέρασα καταπληκτικά και ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Εκτός από αυτό, εξάσκησα τα αγγλικά μου και έμαθα να συνεργάζομαι σε ομάδες. Ο κόσμος ήταν πολύ ευγενικός και καλός και τα παιδιά μας αγκάλιασαν και μας έδειξαν τον πολιτισμό τους. Ποίο πολύ από όλα μου άρεσε όταν ήρθαν και μαγειρέψαμε διάφορα ελληνικά και ιρλανδικά φαγητά. Ο αποχωρισμός ήταν το χειρότερο και το πιο συγκινητικό.


Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι ένα μικρό μόνο δείγμα. Περιμένουμε την Ιρλανδική ομάδα στα τέλη Οκτώβρη για να ανταποδώσουμε την φιλοξενία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΡΥΦΗ - Τα Αγγλικά μας!