Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

High 5, Erasmus+ Youth Exchange, Ireland 2022

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας - ΟΕΝΕΦ συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνή δίκτυα οργανισμών νεολαίας και στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ προσφέρει ευκαιρίες για εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με τον Ιρλανδικό οργανισμό Νεολαίας “Tipperary Regional Youth Service”, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους του Σχεδίου με τίτλο "High 5" στη Φλώρινα 06-10 Ιουλίου, ακολούθησε το δεύτερο σκέλος στην περιοχή Tipperary της Ιρλανδίας στις 15-22 Αυγούστου 2022.

  Την αποστολή συνόδευσαν ο Χρήστος Μογλενίδης και η Νικολέτα Θεοδωρίδου, youth workers και μέλη του ΟΕΝΕΦ.
  Σε αυτό συμμετείχαν συνολικά 40 νέες και νέοι ηλικίας 14 - 17 ετών, από την Ιρλανδία και την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 20 ήταν εθελοντές/ντριες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο, ενεργά μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας.
  Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με άλλους νέους από την Ιρλανδία και ταυτόχρονα να εξερευνήσουν ποικίλες απόψεις σχετικά με την υγεία και την ευημερία, λειτουργώντας μέσα σε ένα διαφορετικό πολιτιστικό πλαίσιο.

Μέσα από μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων όπως canoe-kayak, αναρρίχηση, τοξοβολία, orienteering, αυτοάμυνα, zumba και yoga, οι νέες και νέοι κατάφεραν να εξερευνήσουν τις πολιτισμικές διαφορές γύρω από την ψυχική υγεία, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει μέσα στις κοινότητές τους, να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία και συνεπώς να εντοπίσουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να υποστηρίξουν θετικά και να φροντίσουν τη δική τους ευημερία. Επίσης, τα διαδραστικά εργαστήρια παραγωγής ιστοριών λειτούργησαν καταλυτικά στο περαιτέρω δέσιμο με την ομάδα των Ιρλανδών.
Λίγα λόγια από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες:

Βασιλεία-Ραφαηλία Λιάκου, 15 ετών, Άγιος Παντελεήμονας
“Η συμμετοχή μου σε αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων του ΟΕΝΕΦ ήταν πολύ σημαντική για εμένα μιας και είχα πολλές προσδοκίες. Νιώθω πολύ ευγνώμων που επιλέχτηκα ανάμεσα σε τόσα άλλα άτομα της ηλικίας μου και έζησα μια τόσο πρωτόγνωρη εμπειρία. Στη Φλώρινα αλλά και στο ταξίδι στην Ιρλανδία γνώρισα νέα άτομα και περάσαμε ωραίες στιγμές μαζί και ήρθα σε επαφή με έναν άλλο διαφορετικό πολιτισμό από τον δικό μας.”

Αντωνία Γρίβα, 16 ετών, Αμύνταιο
“Ως πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό καθώς και πρώτη συμμετοχή σε ένα από τα προγράμματα του ΟΕΝΕΦ είμαι πολύ ευχαριστημένη και ευγνώμων που συμμετείχα. Ήταν μια ευκαιρία ζωής και καλό είναι να μην τις αφήνετε να φεύγουν αυτές τις ευκαιρίες. Περάσαμε υπέροχα και οι leaders ήταν πολύ φιλικοί και ανοιχτοί προς εμάς και φυσικά και προς τους Ιρλανδούς φίλους μας, πράγμα το ευχάριστο. Ακόμα πιο ευχάριστο ήταν οι φιλίες που δημιουργήθηκαν μεταξύ παιδιών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Η εμπειρία ήταν απίστευτη.”

Αλεξάνδρα Κοσμίδου, 16 ετών, Αμύνταιο.
"Ως πρώτη μου συμμετοχή σε πρόγραμμα του ΟΕΝΕΦ ήταν πολύ συναρπαστική. Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα ήταν πολύ ξεκούραστες αλλά και διασκεδαστικές. Επίσης οι δραστηριότητες στην Ιρλανδία ήταν διασκεδαστικές καθώς κάναμε πράγματα που δεν είχαμε ξανακάνεις. Οι Ιρλανδοί φίλοι μας ήταν πολύ φιλικοί καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής. Γενικά, ήταν μια εμπειρία πολύ ωραία εμπειρία και δεν θα την ξεχάσω ποτέ."

Θοδωρής Τρυφωνίδης, 16 ετών, Αμύνταιο
“Η εμπειρία στην Ιρλανδία με το πρόγραμμα του ΟΕΝΕΦ ήταν μοναδική. Έκανα πολλές γνωριμίες, ήρθα πιο κοντα με άτομα που δεν ήξερα και έκανα νέες φιλίες με Έλληνες και με Ιρλανδούς, φιλίες που ίσως κρατήσουν για πάντα. Έκανα μοναδικές δραστηριότητες που μερικές από αυτές με έφεραν ένα βήμα πιο κοντά για να ξεπεράσω τους φόβους μου.”

Νικολέτα Θεοδωρίδου, 23 ετών, Νάουσα
Άλλη μια ανταλλαγή νέων, άλλη μια αξέχαστη εμπειρία! Νιώθω ευγνώμων, νιώθω γεμάτη και ξεχωριστή! Ευχαριστώ πολύ τον οργανισμό ενεργών νέων Φλώρινας για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και τις ευκαιρίες που μου ξεδιπλώνονται αφού δεν είναι απλά «ταξίδια», απλές γνωριμίες αλλά πολλά παραπάνω! Ευχαριστώ τον συνεργάτη μου και τα υπέροχα παιδιά μας! Τους εύχομαι να παραμείνουν ενεργά, παραγωγικά και να αρπάζουν κάθε αντίστοιχη εμπειρία καθώς είναι παραπάνω από τυχερά να ζουν τέτοιες ξεχωριστές στιγμές συγκριτικά με άλλους νέους στη χώρα μας. Να είστε ανοιχτοί, να είστε ενεργοί νέοι και να ξεπερνάτε τα όρια σας!

Μείνετε συντονισμένοι/ες για τις δράσεις μας:
Facebook: https://www.facebook.com/oenef
Instagram: https://www.instagram.com/activeyouths/

Οι Νέοι Μπροστά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΡΥΦΗ - Τα Αγγλικά μας!